Rijswijks Dagblad | Lezing HVR over architect Van Liefland

Lezing HVR over architect Van Liefland

mainImage

De Historische Vereniging Rijswijk (HVR) verzorgt op dinsdag 17 december een boeiende lezing over de Haagse architect W.B. van Liefland (1857-1919), die ook in Rijswijk heeft gebouwd.

Wilhelmus Bernardus van Liefland behoort weliswaar tot de invloedrijke architecten van Den Haag, toch zijn veel van zijn bouwwerken helaas gesloopt. Deze lezing belicht honderd jaar na overlijden zijn belangrijke aandeel in de architectuur-ontwikkeling van de Hofstad.  

Naast een biografisch portret van deze Haagse architect, politicus en stedenbouwkundige is er aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van het Prinsevinkenpark, de Haagse Schilderswijk met zijn Van Ostadewoningen, de ontwikkeling van Bezuidenhout als woonwijk en de opkomst van de Scheveningse badplaatsarchitectuur. Villa’s herenhuizen, scholen, kerken behoren tot Van Lieflands oeuvre. Als stedenbouwkundige ontwerpt van Liefland vele stratenplannen met name in Bezuidenhout.                                                                                 

In Rijswijk bouwt Van Liefland de Villa Elise aan het Julialaantje 4, als gastenverblijf op de buitenplaats Welgelegen. De lezing wordt verzorgd door de architectuurhistoricus Peter van Dam. Hij heeft een keur aan cultuur- en architectuurhistorische artikelen en boeken op zijn naam staan. Momenteel werkt hij aan een serie boekpublicaties over Haagse bouwmeesters, waarvan reeds drie delen zijn verzorgd door de uitgeverij De Nieuwe Haagsche over de architecten Herman Wesstra Jr, W.B. van Liefland en Louis de Wolf.

De lezing wordt gehouden om 20 u in Gebouw Hofrust, Herenstraat 44B en is gratis toegankelijk.

foto Villa Elise (foto auteur)