Rijswijks Dagblad | Landgoed Te Werve blijft uniek in Rijswijk

Landgoed Te Werve blijft uniek in Rijswijk

mainImage

Landgoed Te Werve is een stukje Rijswijks grondgebied dat paradijselijk aan doet. Dat moeten ook de wandelaars, die op initiatief van D66 Rijswijk zich hadden aangemeld, zo hebben moeten ervaren. Onder het genot van een kopje koffie op het zonnige terras van Paviljoen Te Werve werden de D66 leden ontvangen door Esther van Hofwegen van de lokale partij  en een woordvoerdster van IVN.De rondleiding werd op deskundige wijze verzorgd door Grada de Jong, Yvonne Vermazen, Marjanne Dominicus en Gerda Idsinga.  Iedereen keek zijn of haar ogen uit wat dit landgoed allemaal te bieden heeft op het gebied van natuur en cultuur. Een landgoed dat door circa 25 vrijwilligers met liefde wordt onderhouden en dat is goed te zien. En dan dat verhaal van de in 2019 overleden Kees Kort (92).  Dan hoor je dat deze man op 15-jarige leeftijd al bezig was als vrijwilliger op Te Werve, in de jaren '80 met pensioen ging, en daarna gewoon weer vrijwilliger werd op het landgoed. Dan dan mag er wel een laantje naar je vernoemd worden.In 1922 kocht, zoals wellicht bekend, de Shell (toen heette dat nog de Bataafse Petroleum Maatschappij) het landgoed en daar hoorden sportverenigingen bij met voetbal, tennis, tennis, atletiek en natuurlijk zwembad De Put.  En dan weet onze gids Gerda, tot onze grote verrassing, te melden dat atlete Fanny Blankers Koen (ja die vier gouden medailles heeft weten te behalen op de Olympische Spelen in 1948 in Londen) ook heeft gelopen op dit landgoed. Kijk, hier lag het voetbalveld van Te Werve en ik doe mijn ogen dicht en zie in mijn gedachte het sportveld liggen met het clubgebouw. Het is nu een begroeide grasplantenmassa, toch een beetje een eerbetoon aan de sporttijd, denk ik dan maar.

En dan loop je als journalist mee en dan vergeet je heel even alles om je heen, en blijf je fotograferen. De ene bloem of plant nog mooier dan de andere. En wat te denken van het monumentale landhuis met uitzicht op de Duiventoren uit 1539!   

Voor slechts € 19,50 per jaar* kunt u met uw hele gezin onbeperkt genieten van 26 hectare natuur en rust, middenin de Randstad. U steunt daarmee tevens de stichting “Vrienden van Landgoed Te Werve” in haar doelstelling om het landgoed goed te onderhouden en te verbeteren.

Het was goed aan wethouder van de Laar te bemerken dat dit een wel heel mooi stukje Rijswijk is, paradijselijk mooi!

Redactie en foto's: René Marquard