Rijswijks Dagblad | Kans op lichtende nachtwolken

Kans op lichtende nachtwolken

mainImage

Komende nacht kunnen er opnieuw lichtende nachtwolken voorkomen. Na een grijze en natte dag klaart het woensdagavond op. Door heldere perioden kunnen de lichtende nachtwolken op meerdere plaatsen te zien zijn. Toch is er geen zekerheid op dit bijzondere natuurverschijnsel, meldt Weeronline, want ze ontstaan niet elke nacht.

In de nacht van woensdag op donderdag is het op veel plaatsen helder. Zowel in de late avond en in de eerste helft van de nacht kunnen lichtende nachtwolken verschijnen. ’s Avonds kunnen ze in het noordwesten tot noorden te zien zijn, verderop in de nacht in het noorden tot noordoosten.

Helder weer is helaas niet voldoende om lichtende nachtwolken te kunnen zien. Op grote hoogte moeten de condities ook gunstig zijn voor het ontstaan van ijskristallen. Afgelopen weekend waren de condities gunstig en in de nacht van zaterdag op zondag waren in ons land lichtende nachtwolken te zien. Mogelijk is het verschijnsel in de komende weken vaker te zien.

Overigens geven de wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Lichtende nachtwolken kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Dit stof is vooral afkomstig uit de ruimte. Als de temperatuur laag genoeg is kan waterdamp op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen.


Door: ANP | Foto: ANP