Rijswijks Dagblad | Hoe vind ik een afstudeerstage in Rijswijk?

Hoe vind ik een afstudeerstage in Rijswijk?

mainImage

Ga jij komend jaar afstuderen, en ben je dus op zoek naar een leuke afstudeerstage? En zou je dit het liefst in de omgeving Rijswijk willen doen? Lees dan snel verder! In dit artikel vind je alle informatie over het vinden van een passende afstudeerstage in of rondom Rijswijk.

Wat is een afstudeerstage? 

Even in het kort: een afstudeerstage is een stage die je in het laatste jaar van je studie doet om te kunnen afstuderen. Tijdens een periode van ongeveer vijf of zes maanden ga je bij een bedrijf aan de slag als ‘stagiair’. Je gaat zowel medewerkers ondersteunen met hun taken, als een onderzoeksscriptie of stageverslag schrijven. 

Meestal duurt een afstudeerstage ongeveer 5 tot 6 maanden. Tijdens deze stage zul je de medewerkers van jouw stagebedrijf ondersteunen bij verschillende taken. Bij een afstudeerstage is het de bedoeling dat je onderzoek doet voor het bedrijf, een scriptie of een stageopdracht maakt.

Waarom moet ik een afstudeerstage lopen?

Volg je momenteel een hbo-opleiding, dan is het waarschijnlijk vanzelfsprekend dat je een afstudeerstage moet volgen. Deze zijn namelijk verplicht bij de meeste hbo-opleidingen.

Het doel van een afstudeerstage is dat je jouw kennis in praktijk gaat brengen. Dit doe je bijvoorbeeld door bij een bedrijf een project of opdracht uit te voeren. Een afstudeerstage is erg nuttig omdat je werkervaring opdoet in het bedrijfsleven. Door een stage neem je  jouw beroepskeuze onder de loep, en kan je uitzoeken of dit echt iets is dat bij je past. Zie het als een soort voorbereiding op je carrière. 

Hbo-opleidingen zijn over het algemeen meer praktijk gericht. Hierdoor zijn afstudeerstages bij hbo-opleidingen vaak verplicht aan het eind van je studie. Studenten die een universitaire opleiding volgen kunnen daarentegen soms zelf kiezen om een afstudeerstage te lopen. Voor hen gebeurt dit vaak in combinatie met het schrijven van een onderzoeksscriptie. 

Scriptie of stageverslag schrijven?

De meeste hbo-studenten moeten een stageopdracht maken. Deze opdracht wordt vanuit je studie bepaald. Dit zijn vaak opdrachten die meer praktijkgericht zijn zoals, ontwikkel een nieuwe marketing strategie of een nieuw product voor het bedrijf waar je stage loopt. 

Het kan ook zijn dat je voor je afstudeerstage een onderzoek moet doen, en schrijf je hier een scriptie over. Wanneer je dit doet bepaal je samen met het bedrijf waar dit onderzoek over moet gaan. Op deze manier kan je doormiddel van jouw theoretische kennis een bedrijf helpen met het onder handen nemen van bepaalde problemen. Benk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van marktonderzoek of een analyse over interne processen van een bedrijf. 

Een onderzoeksscriptie is nuttig voor zowel jezelf als het bedrijf. Jij kunt hier veel van leren en een bedrijf houdt hier uiteindelijk bruikbare inzichten en informatie aan over.

Wat is het verschil tussen een afstudeerstage en een normale stage?

Het grootste verschil is dat een normale stage niet aan je opleiding verbonden hoeft te zijn, en kan gedurende heel het jaar gedaan worden. Sommige studenten kiezen er bijvoorbeeld voor om na hun studie een stage te lopen om wat meer werkervaring op te doen, voor ze echt naar een eerste baan gaan zoeken.  Een afstudeerstage daarentegen kan alleen voltooid worden aan het einde van je studie, en is volledig verbonden aan je opleiding. 

Krijg ik stagevergoeding? 

Het krijgen van een stagevergoeding verschilt heel erg per bedrijf. Sommige bedrijven betalen juist meer voor een afstudeerstage dan een normale stage, omdat ze er zelf ook onderzoek uit kunnen halen. Bij anderen afstudeerstages ontvang je dezelfde vergoeding als tijdens een normale stage. Zorg dat er duidelijke afspraken worden gemaakt wat betreft je vergoeding voor je een contract tekent. 

Goed om te weten:

Voor je met je afstudeerstage begint is het belangrijk dat je weet wat er allemaal van je verwacht wordt. Stel genoeg vragen zodat je van te voren weet wat voor taken je precies toegewezen krijgt. Maak daarom een tijdsverdeling met hoeveel je bezig bent met het ondersteunen van het bedrijf en hoeveel tijd je kwijt bent aan je eigen onderzoek, scriptie of opdracht. Op deze manier voorkom je dat je jouw stagebedrijf of jezelf teleurstelt. 

Bij sommige bedrijven krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je scriptie tijdens werktijd te schrijven, maar bij andere moet je hier zelf tijd voor maken. Check dit dus ook voordat je een contract tekent. 

Het is erg belangrijk dat je een afstudeer stage gaat lopen bij een bedrijf dat echt bij je past. Je moet er immers 5 a 6 maanden rondlopen. Zorg daarom dat je op tijd begint met het zoeken naar een leuke stageplek. Het vinden van de juiste stage kan dan ook best lastig zijn. De meeste hogescholen hebben vaak een eigen netwerk waardoor zij studenten aan bedrijven kunnen koppelen. Echter zullen de hogescholen niet alle beschikbare afstudeerstages in hun netwerk hebben. WO studenten moeten zelf op zoektocht gaan. 

Hoe en waar vind ik een afstudeerstage in Rijswijk?

Om je wat te helpen met het vinden van een passend bedrijf kun je via Magnet.me, het grootste carrièreplatform van Nederland voor hbo- en wo-studenten, precies zien welke bedrijven er afstudeerstages in Rijswijk aanbieden. Je maakt er een profiel en je ziet direct welke afstudeerstages beschikbaar zijn voor jou  op basis van je studieachtergrond en interesses. Je kunt ook precies de locatie aangeven waarin je iets zoekt!

Woon je in Rijswijk en ben je op zoek naar een afstudeerstage? Dan kun je het beste kijken naar mogelijkheden in en rondom Delft, Den Haag en Zoetermeer. Hier bevinden zich grote bedrijven zoals Netcompany, ORTEC, Thales en Mavention, waar je bijvoorbeeld afstudeerstages kunt volgen in online retail, IT, elektrotechniek, of marketing. Er zijn ook afstudeeropdrachten met een open solicitatie, waarbij je samen met het bedrijf gaat kijken naar een leuke richting en opdracht. De meeste stages kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels gevolgd worden, en duren meestal een half jaar.

Lijkt het jou wat om bij een van deze bedrijven aan de slag te gaan? Via Magnet.me kun je gemakkelijk met deze ze in contact komen, door het bedrijf of de afstudeerstage-vacature te ‘liken’. Heb je over een aantal maanden je afstudeerstage afgerond? Gebruik Magnet.me dan om gemakkelijk je eerste perfecte baan of traineeship te vinden!