Heimwee naar oude sporttijden

10 February 2020, 13:21 uur
Algemeen , Sport
mainImage

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Sir Winston Club worden donderdag de Rijswijkse sportprijzen uitgereikt. Inwoners van Rijswijk konden de afgelopen weken stemmen op de individuele sporter, sportploeg en favoriete sportvereniging van 2019. De publieksstemmen en de beoordeling van een deskundige jury worden samengebracht tot drie prijzen: individuele sporter Rijswijk 2019, sportploeg Rijswijk 2019 en sportvereniging Rijswijk 2019. Bij de sporters zij de negen jarige Tim van de Velde (de Spartaan), Jessica Cadil (paalsport) en Martin Beuk van Straaten (taekwondo) genomineerd. Laatstgenoemde is de favoriet om de fakkel van de sportman van 2018, prof basketballer Keye van der Vuurst de Vries over te nemen.

Het is anno 2020 nauwelijks voor te stellen, maar ooit is Rijswijk uitgeroepen tot Sportstad van hat jaar. Daarvoor moeten we ver terug in de tijd, 1968 en 1976. In 1968 had Rijswijk nog maar 40.000 inwoners. Archibald Theodoor Bogaardt (1908-1983) was burgemeester en in de ambtsperiode van deze magistraat, die de bijnaam ‘Bouwmeester’ kreeg,  maakte Rijswijk een stormachtige ontwikkeling door. Een ontwikkeling die ook uitstraalde naar de (top)sport in Rijswijk.

In 1968 was het de twaalfde keer dat de sportstad van het jaar werd aangewezen, de organisatie was in handen van de omroepvereniging AVRO. Dankzij vijf kampioenen in vier verschillende takken van sport kwam Rijswijk dat jaar als Sportstad van het Jaar uit de bus. Die kampioenen waren: M. van der Caay bij de schutters (standaardpistool), volleybalvereniging Blokkeer, kampioen waterski Pim Braskamp, en de zwemkampioenen Harm Spoor en Hans Feis op respectievelijk de 200 meter schoolslag en het schoonspringen. Feis was destijds de enige Nederlandse schoonspringer en was voor het trainen van zijn zweefsprongen en salto’s voorwaarts, achterwaarts en binnenwaarts, aangewezen op zwembad Den Hommel in Utrecht. De titel Sportstad van het Jaar leverde Rijswijk toen een glazen bokaal op. Zwemster Ada Kok werd dat jaar uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar en de in het naburige Nootdorp geboren Jan Janssen veroverde de titel van sportman van het jaar.

Volleybal
Gedurende de zestiger jaren was onze gemeente lange tijd het epicentrum van volleybal in ons land, maar er kwamen tegenkrachten op gang. Buurgemeente Voorburg had al jaren jaloers gekeken naar de successen van Blokkeer en zinde op sportieve wraak . Het plaatselijke DES, met de jonge talentvolle spelers Jacques Vink uit Rijswijk en Frank Constandse in de gelederen, pakte in de 1964 de landstitel af van Blokkeer. DES had toentertijd een ijzersterk team met een geweldige trainer in de persoon van Henk Hoogerwaard. Spelers uit de Haagse regio waren dan ook de kern van het Nederlandse team dat werd uitgezonden naar de Olympische Zomerpelen van 1964 in Tokyo. Het was de eerste keer dat volleybal op het programma stond, maar de geliefde coach mocht niet mee, waarschijnlijk door machinaties van zijn baas, die politiecommissaris was in Voorburg en tevens bestuurslid van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVeBo). Hoogerwaard nam dit niet, was woest, vertrok bij DES en meldde zich aan bij Blokkeer, toen de tweede club van Rijswijk. Daarmee begon het succesverhaal van Blokkeer want de spelers gingen met Hoogerwaard mee van Voorburg naar Rijswijk

Tweede keer 
Negen jaar later, wij schrijven inmiddels 1976, legde Rijswijk wederom beslag op de titel voor de stad met de meeste sportsuccessen. Wederom als resultaat van onderzoek van de AVRO won Rijswijk voor de tweede keer in de geschiedenis de titel voor Haarlem en Amstelveen. Dit keer ontving toenmalige burgemeester H.J. Grosheide uit handen van AVRO-voorzitter J. Keyzer op donderdag 3 maart 1976 een herinneringsbeker. Rijswijk dankte deze uitverkiezing onder meer aan tennisser Nick Fleury, invaliden-zwemsporter P.M. Bullen, autocoureur Bob de Jong, waterskiester Marlon van Dijk en het landskampioenschap van de volleyballers van Starlift-Blokkeer. Het radioprogramma van de prijsuitreiking werd rechtstreeks van uit het gemeentehuis uitgezonden en pikant detail is dat het ministerie van sport, toentertijd onderdeel van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, in Rijswijk gevestigd was.

Troosteloos 
De twee eerbewijzen, de bokaal en beker, leiden intussen een troosteloos en anoniem bestaan. Het gerucht ging ooit dat ex-sportwethouder Dick Jense (70) in het bezit was van zowel vaas als beker maar desgevraagd laat hij weten dat hij geen idee heeft waar deze geruchten vandaan komen, wellicht omdat ze in het oude stadhuis op de vensterbanken in zijn werkkamer stonden. Hij heeft wel een idee waar de onderscheidingen zich zouden moeten bevinden. De huidige fractie assistent van Onafhankelijk Rijswijk  denkt zeker te weten dat de prijzen zich bevinden in een vitrine bij kamer van burgemeester en wethouders. En Jense heeft gelijk, na enig speurwerk en met behulp van de afdeling voorlichting van de gemeente, vinden we de vitrine op de door Jense aangeduide plek. Huidige sportwethouder Björn Lugthart (40) loopt dagelijks langs deze vitrine, maar tot nu is het hem niet opgevallen dat deze trofeeën tot zijn werkterrein behoren. Maar hij was dan ook nog niet geboren in de periode dat Rijswijk nationale sporthistorie schreef. De uitverkiezing van sportstad van het jaar bestaat inmiddels niet meer.

Iedere in sport geïnteresseerde Rijswijker is van harte welkom om de feestelijke sportprijsuitreiking die door de gemeente wordt georganiseerd, bij te wonen. De deur gaat om 19.30 open en de uitreiking van de prijzen start om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De locatie: Sir Winston, Kessler Park 30 te Rijswijk, toegang gratis. Bezoekers aan de sportprijsuitreiking maken ook nog kans op een leuke prijs.

Redactie: Peter Petit
Foto:  Gemeente Rijswijk
Voor dit artikel zijn Volleybalreünie.nl en Delpher als bron gebruikt.