Generaal Spoorlaan houdt gemoederen bezig, maar waar ligt de grens?

3 February 2018, 00:00 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Generaal Spoorlaan houdt gemoederen bezig, maar waar ligt de grens?

De Bond van Anti-fascisten valt, in tegenstelling tot de meeste buurtbewoners, wel over de Generaal Spoorlaan als straatnaam. Het Algemeen Dagblad sprak met meerdere betrokkenen en publiceerde daarover een artikel. “Hij was één van de grootste oorlogsmisdadigers uit de Nederlandse geschiedenis”, zegt de één. “Er zijn veel straten vernoemd naar figuren met mindere kanten, pak ze dan allemaal aan”, zegt de ander.

Het is ontegenzeggelijk zo dat er een smet is gekomen op het blazoen van Generaal Simon Spoor. Hij werd door iedereen geprezen om zijn heldhaftige optreden in Indonesië en werd postuum door koningin Wilhelmina bevorderd tot commandeur in de Militaire Willemsorde vanwege 'diens uitzonderlijke plichtsvervulling en uitstekende leiding'. Jaren later werd duidelijk dat Spoor mede-verantwoordelijk was voor excessen tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog die duizenden mensen het leven kostten.

“Hij was één van de grootste oorlogsmisdadigers uit de Nederlandse geschiedenis”, zegt Arthur de Graaff van de Bond van Anti-fascisten in het AD. "Hij stond bovenaan de piramide in Indonesië. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ik onze vaderlandse geschiedenis zou willen wissen. Maar ik zet de geschiedvervalsing juist recht. Spoor heeft de eer gekregen die hij nooit verdiende. De tijd is nu rijp voor een naamsverandering. Momenteel heeft er in veel steden een maatschappelijk debat plaats over de vernoeming en verering van omstreden Nederlanders, zoals Jan Pieterszoon Coen en De Ruyter of figuren die een belangrijke rol speelden in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika."

Buurtbewoners trekken over het algemeen een andere conclusie, zoals een bewoonster van de Generaal Spoorlaan in het AD zei. “Deze straat heet al jaren zo en niemand neemt er aanstoot aan.” Het AD citeert vervolgens buurtbewoner Simon de Vries die een interessant punt aansnijdt: “Waar houdt het op? Er zijn veel straten vernoemd naar figuren met mindere kanten. Pak ze dan allemaal aan, ook de Prins Bernhardlanen- en straten. Die Bernhard was toch ook fout. Waar leg je de grens?”