Rijswijks Dagblad | Eenzaamheid hoort bij de mens

Eenzaamheid hoort bij de mens

mainImage

Op donderdagavond, 13 februari organiseerden de Rijswijkse afdelingen van Groen Links, P.v.d.A. en D ‘66 een discussie- avond over eenzaamheid in het Florence Zorgcentrum Steenvoorde. Vrijwilligers en Professionals worstelen met de vraag, hoe eenzaamheid op een duurzame en systematische manier aangepakt en voorkomen kan worden. Het werd een avond met informatie en discussie op een hoog niveau, een avond die eigenlijk ingelijst moet worden.

Sjaak Bral opende de avond en leidde de discussies beheerst en met kennis van zaken. Anja Machielse ( hoogleraar Universiteit van Humanistiek en lid van de wetenschappelijke adviescommissie van het Ministerie van VWS ) leidde het onderwerp gestructureerd en voorzien van voorbeelden uit de praktijk voortreffelijk in. Allereerst kwamen de kenmerken, oorzaken, gevolgen en oplossingen aan de orde. Haar uitgangspunt was, dat eenzaamheid bij de mens hoort en het hevigst voorkomt bij mensen van 18 - 30 jaar en bij ouderen. Er zijn vele soorten van eenzaamheid, dus ook vele soorten van aanpak. Een een op een aanpak werkt het beste, dit in plaats van groepstherapie.

Daarna kwam een forum aan het woord bestaande uit Anja Machielsen, Leo Olffers (de Laakse Lente- een huiskamerproject), Marijke de Vries ( Leider van het project Ouder en Wijzer in Rotterdam), Amanda Beekhuis ( flatcoach en ervarings- deskundige) en Jeroen Smit (bewoner van de Constantijn Huijgensflat). Zij leidden met eigen ervaringen en meningen de vijf discussie- stellingen in. Hun menigen werden aangevuld met inzichten en ervaringen van de mensen in de zaal. Zo ontstond er een boeiende en levendige discussie, die rond 22.00 uur eindigde. Onder het genot van Zuid Europese hapjes werd er door de vele aanwezigen nog lang door gediscussieerd.

Redactie: Frank Rouwendal