Rijswijks Dagblad | Dubbel gevoel bij FNV na verbod staking

Dubbel gevoel bij FNV na verbod staking

mainImage

Vakbond FNV heeft een dubbel gevoel overgehouden aan het verbod van de rechter om dinsdag rond Schiphol te staken. Aan de ene kant is het teleurstellend dat het stakingsrecht is ingeperkt, aan de andere kant is de bond wel blij dat de rest van de landelijke staking door mag gaan, liet bondsbestuurder Henri Janssen weten.

De bonden gaan nu in gesprek met NS over de benodigde hoeveelheden mensen voor de door de rechter opgelegde kwartiersdienstregeling. "Het is aan de werkgever om mensen aan te wijzen", aldus Janssen. Volgens hem gaan de bonden geen mensen aanwijzen. "We zullen hooguit zeggen: er ligt een dienstorder van je werkgever, daar moet je je aan houden."

Ook Vakbond CNV heeft gemengde gevoelens bij de uitspraak die de rechter heeft gedaan inzake de bereikbaarheid van Schiphol. Die bepaalde dat de spoorvakbonden tijdens de landelijke ov-staking bij Schiphol een 'vervoersventiel' moeten creëren, om met name inkomende luchtreizigers te ontzien. Tussen de luchthaven en Amsterdam CS moeten vier keer per uur pendeltreinen rijden.

"De staking in het ov dinsdag is nog steeds de grootste die ons land in tientallen jaren heeft gekend. Maar als vakbonden moeten we ook toestaan dat de staking wordt gebroken", zegt bestuurder Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen. "Het lijkt alsof vakbonden stakingskracht inleveren en dat zal koren op de molen zijn van juristen in toekomstige stakingen."


Door: ANP | Foto: ANP