Digitaal vergaderen, het is nog wennen

20 April 2020, 16:59 uur
Algemeen , Politiek
mainImage
Gaan de normale vergaderingen, dan wel met de 1,5 meter afstand, weer zien?

Digitaal vergaderen in de huidige COVID-19 crisis, het is nog even wennen, want de techniek wil het nog wel eens af laten weten, zo bleek afgelopen week maar weer eens in Rijswijk.  Nadat de Eerste Kamer eerder deze maand razendsnel goedkeuring gaf aan de wet die tijdelijk digitale besluitvorming mogelijk maakt bij decentrale overheden, is ook de gemeenteraad van Rijswijk driftig aan het videobellen. Nog niet met de volledige raad, maar wel met raadsfora, vergaderingen waarin door raadsleden en fractieassistenten belangrijk voorbereidend werk wordt gedaan voor de definitieve besluitvorming in de raad. 

Rijswijk doet hierbij een beroep op de diensten van het bedrijf Notubiz dat gemeenten, provincies en waterschappen ondersteunt  bij het geven van sturing aan college en politieke partijen. De eerste Forum vergadering verliep, op enkele haperingen na, goed, ook voor de Rijswijkers die thuis de vergadering volgden. Bij het tweede Forum, afgelopen donderdag, ging het echter mis. Niet voor de raadsleden zelf, die ondervonden geen hinder van de falende techniek, maar wel voor de belangstellenden thuis. Zo was er voor ondergetekende, die beroepshalve vanaf zijn werkplek in huis de vergadering wilde volgen, na een paar minuten vanwege de haperende techniek, geen touw meer vast te knopen aan de inhoud van dit Forum overleg.  Vraag blijft wel hoeveel inwoners van Rijswijk geïnteresseerd zijn in de lokale politiek dat ze ook de live verslagen van het Forum volgen, maar goed, de techniek behoort het natuurlijk wel te doen voor het handjevol volgers.

Voordat de techniek het af lieten weten was er overigens genoeg tijd om een inkijkje te krijgen in het leven van een Rijswijks gemeenteraadslid en de omgeving waarin ze leven, immers, voor dit digitale vergaderen hoeven de gekozen volksvertegenwoordigers hun deur niet uit te gaan. Onder de Rijswijkse gemeenteraadsleden bevinden zich veel kunstliefhebbers, kijk maar naar het schilderij in de kamer van fractievoorzitter Marieke Alberts van GroenLinks. Ook kunst aan de muur bij Marc Weterings, de fractievoorzitter van RijswijksBelang heeft zijn muur vol hangen met kunst van lokale kunstenaars en galerieën, schilderijen die hij laat rouleren. Arno van den Berg van Beter voor Rijswijk doet het dan weer anders, zijn behang heeft hij volgeplakt met tekeningen. Zijn fractievoorzitter, Ger Krüger, volgt de beraadslaging vanuit de keuken. De ervaren politieke rot Ed Braam, ook van Beter voor Rijswijk, blijkt een levensgenieter te zijn.

“Wij maken er gewoon een feest van”, laat hij voorafgaand aan het overleg weten, zijn bacardi cola en sigaartje bij de hand en gezeten in een zomers overhemd met korte mouwen alsof hij op het punt staat een lange cruise te gaan maken, alleen een zonnebril ontbreekt nog. Tussen neus en lippen door lieten sommige leden van de raad weten dat het nuttigen van een wijntje en biertje wel een groot voordeel is van het thuis vergaderen. Bij een raadsvergadering in de vertrouwde omgeving van de raadzaal is het altijd uitkijken naar moment van sluiting van de vergadering door de burgemeester, pas dan is het tijd voor een alcoholische versnapering. Vanwege de absurd lange vergaderingen van de laatste tijd, vaak tot ver na middernacht, schieten die borrels er de laatste tijd vaak bij in. Wethouder Björn Lugthart, die een vermoeide maakte vanwege de vele video vergaderingen die momenteel ook voor het college gelden, zullen we hem niet zo gauw aan de drank zien,  “Als ik een biertje of wijntje drink, merk je dat gelijk aan mij” vertrouwde hij de overige raadsleden toe.

Interessant was afgelopen donderdag ook de vraag in hoeverre de gemeenteraadsleden elkaar eigenlijk vertrouwen. Het agendapunt met betrekking tot het aanleggen van stallingslocaties voor trams kende een vertrouwelijke bijlage en nu was de vraag of deze vertrouwelijke informatie wel confidentieel via een videoverbinding kon worden gedeeld. Het systeem is juridisch niet waterdicht, en niemand kan niet zien of er wellicht nog iemand anders in de kamer is, voor wie deze vertrouwelijke informatie niet bestemd is. Romy de Man (Onafhankelijk Rijswijk) heeft dan weer het nadeel dat ze in een gehorig huis zit, vlak bij een drukke galerij, waar buitenstaanders ook wel eens iets op kunnen vangen wat niet voor hen bestemd is. Het gebruik van ‘oortjes’ zou een oplossing bieden, maar sommige raadslieden lieten weten wel oren, maar geen ‘oortjes’ te hebben.

Conclusie van de rondvraag over het al dan niet digitaal behandelen van dit vertrouwelijke stuk; de raadsleden vertrouwen wel elkaar, maar niet de techniek. En ik heb na mijn ervaring van afgelopen week eigenlijk ook niet zo veel vertrouwen in de techniek meer, wat mij betreft mag de raad weer gauw terug naar de plek waar het thuishoort, namelijk de raadzaal, de centrale ontmoetingsruimte voor de lokale democratie. Waar de koffie overigens ook best te drinken is.

Peter Petit