Rijswijks Dagblad | De heer Laus koninklijk onderscheiden

De heer Laus koninklijk onderscheiden

mainImage

Zondag  heeft burgemeester Michel Bezuijen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt  aan de heer J.A.M.K. Laus. De heer Laus is bij koninklijk besluit van 16 mei 2019 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Laus is 50 jaar kerkmusicus, dirigent en organist en was 35 jaar verbonden aan de Bonifatiuskerk en sinds 2004 aan de parochie Maria Sterre der Zee. In beide parochies leidde hij 3 koren en de koorbesturen zijn hem zeer erkentelijk voor de wijze waarop hij de gregoriaanse gezangen in ere en de traditie hoog houdt. Als vrijwilliger heeft hij (samen met andere vrijwilligers) de orgels in beide parochies aangepast, gerenoveerd en in de H. Jacobus de Meerderekerk een altaarorgel gebouwd. De heer Laus begeleidde restauratie- en nieuwbouwprojecten van orgels in zijn functie van orgeladviseur en lid van het College van Orgeladviseurs Nederland door heel het land.

Door Unesco werd hem gevraagd advies uit te brengen en het project te begeleiden van de restauratie van het Maarschalkerweerdorgel in de kathedraal van Paramaribo. Sinds 2008 is hij vrijwilliger bij het Haags Orgel Kontakt als artistiek adviseur en levert een belangrijke bijdrage aan de planning en inhoud van themaconcerten die jaarlijks worden georganiseerd. Hij heeft zich bijzonder ingezet voor het Max Reger gedenkjaar in 2016, zich actief ingezet bij het 35-jarig en 40-jarig jubileum van het HOK. Daarnaast is hij sinds 1981 balletpianist bij het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.


Foto: foto: Paul Schott