Het is vandaag de dag van de frikandel. René Marquard ging op onderzoek uit en kwam terecht in het Winkelcentrum In de Bogaard bij Bram Ladage. Hij vroeg Mark van de Kasteele alle ins en outs van deze overheerlijke snack.
De frikandel is al sinds 1954 typisch iets Nederlands en nog altijd populair?
Van de Kasteel: “De frikandel is bij ons, samen met de kroket, altijd de populairste snack geweest uit ons assortiment.”
Welke eisen stellen jullie aan de frikandel?
“Bram Ladage heeft sinds de oprichting een vierkante frikandel verkocht. Toen in 2001 de leverancier stopte met het produceren van de vierkante snack zijn wij overgestapt op de ronde variant. Uiteindelijk zijn we in 2014 een samenwerking gestart waarbij de vierkante frikandel weer terug kwam in ons assortiment. Wij vinden het belangrijk dat de frikandel een goede bite heeft, wat beter tot zijn recht komt met een vierkante vorm die meer korst heeft.”
Er is nu ook een vegetarische frikandel, spelen jullie daar ook op in?
“We hebben nog geen vegetarische frikandel, wel merken we dat er steeds meer vraag is naar vegetarische snacks. Wellicht als er een vegetarische variant van gelijke kwaliteit wordt gemaakt kunnen we deze als alternatief aanbieden.”
Is het nou frikandel of frikadel?
“Daar zijn de meningen over verdeeld. Wij bieden het aan als een frikandel, maar als er frikadel op een lijstje staat doen we ook niet moeilijk.”
Maar de frites, zeker bij jullie, nog altijd het meest populair?
“De frikandel doet het goed, maar komt niet in de buurt van een verse zak patat. Een lekker “Brammetje” blijft toch de favoriete keus van onze klanten.”