Rijswijks Dagblad | Concert Roden Girl Choristers in Bonifatiuskerk

Concert Roden Girl Choristers in Bonifatiuskerk

mainImage

De Roden Choristers verzorgen met hun concert ‘Here, here a Light: Anglican cathedral music’ de opening van de inmiddels 16e jaargang van de concertserie Muziek in de Bonifatius. Het koor staat onder leiding van Sonja de Vries. Organist Sietze de Vries zorgt voor de muzikale begeleiding. Johanna Besteman, wethouder Welzijn, Cultuur en Onderwijs opent namens de gemeente Rijswijk deze concertserie.

Roden Girl Choristers
Het meisjeskoor, de Roden Girl Choristers is in 2000 opgericht. Het richt zich op de ontwikkeling van jong zangtalent. Het koor maakt deel uit van Stichting Koorschool Noord Nederland. Deze dynamische groep meiden, onder leiding van artistiek leider Sonja de Vries, heeft zich inmiddels een klinkende reputatie verworven. De Roden Girl Choristers willen een voorbeeld zijn voor meisjeskoorzang in Nederland.

Het koor musiceert op topniveau en heeft een plaats op de belangrijkste concertpodia in heel Nederland en in het buitenland. Met ongeveer 20 concerten per jaar en concertreizen in binnen- en buitenland bereiken de Roden Girl Choristers een grote schare enthousiaste toehoorders. Het koor heeft radio- en televisieopnames gemaakt voor Radio 4, IKON en de EO. De choristers werken mee aan grote producties voor koor en orkest, zoals Carmina Burana van Carl Orff en Mass of the children van John Rutter. De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach onder de bezielende leiding van Reinbert de Leeuw in 2016, vormde een bijzonder hoogtepunt.

Koorleden krijgen een opleidingstraject.  Er is daarbij veel aandacht voor individuele stemvorming, wat leidt tot een eenvormige koorklank.   Geschoeid op Anglicaanse leest, wordt het koor geïnspireerd door het heldere, strakke, open klankidioom van de Engelse jongens- en meisjeskoren. Ook wat repertoirekeus betreft vormt de Anglicaanse koortraditie een onuitputtelijke bron van inspiratie. Studiereizen naar Engeland, met masterclasses door collega-dirigenten, vinden met enige regelmaat plaats. Uitwisselingen met collega-koren uit Engeland, zoals dat van St. John’s College, Cambridge en het University Choir van St. Andrews dragen ook bij aan de muzikale vorming van de choristers.

Het concert begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en wordt er een drankje achterin de kerk geserveerd.