Rijswijks Dagblad | Bestrijding eikenprocessierups in Rijswijk

Bestrijding eikenprocessierups in Rijswijk

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De gemeente Rijswijk is bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups. Betreffende bomen zijn met een lintje gemarkeerd. Over twee weken start de tweede ronde.

De eikenprocessierups komt steeds vaker voor. Ook in Rijswijk is hij de afgelopen jaren steeds vaker te zien. Het beestje kan voor vervelende klachten zorgen. Denk hierbij aan flinke jeuk, irritaties en zelfs ademhalingsproblemen.

Brandharen
Vooral in de periode half mei tot eind juni, wanneer de rupsen brandharen krijgen, brengen ze veel ongemak met zich mee. Maar ook in de periode daarna, wanneer de rupsen in vlinders veranderen en hun brandharen uit de nesten waaien, kunnen ze voor ongemak zorgen.

Bestrijding
Voor de bestrijding heeft de gemeente een erkend bedrijf ingehuurd dat de rupsen zal wegzuigen. Daarnaast wordt ook de koolmees, een natuurlijke vijand van de rups, ingezet. Om meer koolmezen aan te trekken zijn er eerder dit jaar al 40 nestkasten opgehangen op plekken waar de eikenprocessierups vaak te vinden is.

Klachten?
Het is goed om contact met de rups of resten ervan zoveel mogelijk te vermijden. Na aanraking (van een rups of zijn brandharen) of bij klachten kunnen het best de huid en/of ogen goed worden afgespoeld met water. Wrijven of krabben verergert de irritatie en is dus niet aan te raden. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten kan het beste de huisarts worden bezocht.


Foto: Digitaal Dagblad