In een door het coronavirus grotendeels verlaten Bergman Kliniek sprak het Rijswijks Dagblad met orthopedisch chirurg Dr. Julius Wolkenfelt over de nieuwe kliniek die zeventien februari in gebruik is genomen.
In het splinternieuwe gebouw aan de Braillelaan 10 wordt op dit moment niet meer geopereerd vanwege Covid-19.
Dr. Wolkenfelt (1974) vertelt dat de Bergman Kliniek zich in deze lastige periode beschikbaar heeft gesteld als achtervang voor ziekenhuizen in de regio. Zo nemen ze spoedbehandelingen over en worden diverse materialen ter beschikking gesteld om ziekenhuizen te ontlasten en bij te staan waar extra hulp nodig is.
Door deze uitzonderlijke situatie is de geplande feestelijke opening van het nieuwe pand vooralsnog verschoven naar later dit jaar.
De nieuwe kliniek, die de vorige locatie aan de Laan van Oversteen vervangt, staat via een loopbrug in verbinding met het operatiecentrum dat tweeënhalf jaar geleden werd geopend. Voorheen werden daar vooral cosmetische operaties verricht, maar nu worden er alleen nog orthopedische operaties uitgevoerd.
“In het nieuwe gebouw zit alles onder één dak” zo vertelt Julius Wolkenfelt tijdens de rondleiding. In de polikliniek kunnen er naast gewone röntgenfoto’s ook MRI’s gemaakt worden, is er een gipskamer aanwezig, en kan men onder begeleiding revalideren in de uitgebreide fysiotherapieruimte. De vier operatiekamers aan de andere kant van de straat zijn via de loopbrug eenvoudig te bereiken, desgewenst met ziekenhuisbed en al.
Ook is er onder het pand is een ruime parkeerplaats aanwezig. Er is duidelijk te zien dat alles in het werk is gesteld om het de patiënten van de Bergman Kliniek zo comfortabel als mogelijk te maken.
Aan het interieur is duidelijk veel aandacht besteed. Dr. Wolkenfelt geeft aan dat bij de inrichting goed is nagedacht hoe de patiënten het best op hun gemak kunnen worden gesteld. De verschillende ruimtes hebben een rustige uitstraling, zijn ruimtelijk, hebben veel daglicht en is er veel gebruik gemaakt van aardekleuren. Verder valt op dat er overal in het pand prachtige planten en bloemstukken staan.
Wolkenfelt vertelt dat patiënten hem soms vertellen dat zij zich in een soort hotel wanen. Nu is dit best te begrijpen, zeker gezien ‘Valk Interiors’ aan de basis van de inrichting stond. Naast inrichting en gemak, is er bij de bouw ook veel aandacht geschonken aan duurzaamheid, zo liggen er ruim zestig zonnepanelen op het dak.
Er werken negen specialisten in de Rijswijkse Bergman Kliniek met zeer uitgebreide ervaring en een specifieke focus op gewrichten. Er zijn destijds behoorlijk wat specialisten en ander deskundig personeel zijn overgekomen van het Haga Ziekenhuis. Het ‘Bergman-team’ in Rijswijk bestaat uit een hechte groep ervaren professionals en specialisten. Hij zelf ziet het als een soort ‘familie’. “Iedereen heeft dezelfde soort passie voor zijn of haar werk, iets wat ook merkbaar is voor de patiënten” aldus Wolkenfelt.
Voordat hij anderhalf jaar geleden bij de Bergman Kliniek in Rijswijk begon heeft dr. Wolkenfelt zo’n tien jaar heupoperaties uitgevoerd in het Ons Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam.
Op de nieuwe Bergman-locatie werken inmiddels ruim honderd mensen, en zijn er naast de vier operatiekamers ook veertig éénpersoons patiëntenkamers voor overnachtingen beschikbaar.
Wat Wolkenfelt betreft zit Bergman daarmee precies op de juiste schaalgrootte. Als het groter zou worden zou dienstverlening in het geding kunnen komen, en goede dienstverlening is juist iets wat Bergman hoog in het vaandel heeft staan.
Een belangrijk deel van de operaties die in de Rijswijkse Bergman Kliniek worden uitgevoerd zijn het plaatsen van kunstgewrichten als knieën en heupen. Maar ook worden er veel arthroscopische behandelingen (kijkoperaties) van knie en schouder verricht en een breed scala aan voetchirurgische behandelingen uitgevoerd. Een goede zestig procent van de patiënten komt uit de regio, de overige veertig procent komt uit de rest van Nederland.
Dokter Wolkenfelt wenst, mede namens zijn collega’s, iedereen een goede gezondheid toe in deze onzekere periode, en hoopt dat straks alle patiënten die hebben moeten wachten op hun behandeling weer snel geholpen kunnen worden.