Amnesty International vandaag jarig

28 May 2020, 14:54 uur
Algemeen
mainImage

Donderdag viert Amnesty International haar verjaardag. René Marquard sprak met Jeanette Ridder die al sinds 1974 voor Amnesty actief is.

Wil je in het kort nog even uitleggen waar Amnesty International voor staat?

Jeanette Ridder: “Amnesty International komt wereldwijd op voor de mensenrechten vooral als het gaat om vrijheid van meningsuiting, religie, gender, strijdt voor het opheffen van de doodstraf, komt in actie als er rechten van mensen worden geschonden of als mensenrechtenverdedigers worden vervolgd. Ons werk beschermt en versterkt mensen – van het afschaffen van de doodstraf tot het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, en van het beschermen van de rechten van migranten en vluchtelingen tot het strijden tegen politiek geweld en vervolging. [dit is een zin van de website want het staat er zo mooi. Op 10 december 1948 is het Verdrag voor de Rechten van de Mens getekend door heel veel landen, ook landen die zich nu schuldig maken aan schendingen daarvan. De organisatie is in 1968 opgericht naar aanleiding van de Er zijn wereldwijd 7 miljoen mensen actief in 70 landen. Door verschillende vormen van actie kunnen we regeringen aanspreken op onrecht. Amnesty onderzoekt schendingen van mensenrechten, voert campagnes, lobbyt bij regeringen en geeft voorlichting. In Nederland zijn ongeveer 250.000 mensen lid van Amnesty. Plaatselijke groepen richten zich vooral op het mobiliseren van zoveel mogelijk mensen voor acties die vaak de vorm van een petitie of een brief hebben.”

Je bent al sinds 1974 lid van de lokale groep bij Amnesty, wat doe je momenteel en wat heb je zoals gedaan voor Amnesty? 

“Ik ben begonnen op de middelbare school met het schrijven van brieven voor gevangenen die vanwege hun overtuiging vast zaten. Een van de mensen waar wij voor schreven was iemand die op werd gesloten in een werkkamp in Rusland. Wij hebben samen met andere groepen uit andere delen van de wereld elke maand brieven gestuurd aan de regering en aan het werkkamp. Men werd dit blijkbaar erg zat en heeft uiteindelijk deze man (vader van jonge kinderen) vrijgelaten. Hun jongste kind heet Jeannette, naar mij. Zij wonen nu al jaren in Canada. Zo heb ik jarenlang geschreven voor individuele gevangenen, en doe dat nog steeds. Ik ben uiteindelijk meer gaan doen in onze groep en zo ben ik momenteel de contactpersoon (voorzitter) van de Amnesty-groep in Leidschendam-Voorburg, hoewel ik zelf al lang in Rijswijk woon waar nu geen groep is. Ook ben ik lid van de Ledenraad van Amnesty en praat op die manier mee over het landelijke beleid."

Is er veel veranderd in die 46 jaar,  en vooral,  wat heeft Amnesty weten te bereiken?

“Amnesty staat uiteraard nog steeds voor de Mensenrechten, maar de laatste jaren is er meer ruimte gekomen ook voor andere rechten, zoals het recht op huisvesting. Hierbij moet je dan denken aan hele wijken die zonder pardon en compensatie met de grond gelijk worden gemaakt omdat er luxe appartementen komen of een sportstadion. Er is ook meer aandacht dan vroeger voor de mensenrechtenverdedigers zelf die in de knel komen zoals advocaten of vakbondsleiders of mensen die het leefgebied van mensen in de Amazone beschermen en die opgepakt worden en een oneerlijke berechting krijgen, bedreigd worden of zelfs worden vermoord. Amnesty heeft enorm veel bereikt sinds de oprichting. Het is nu een organisatie waar landen respect voor hebben of boos of bang van worden omdat Amnesty misstanden aan de kaak stelt. Er zijn inmiddels 142 landen die de doodstraf hebben afgeschaft, 30 landen hebben wetten waarbij huwelijk met gelijk geslacht mogelijk is. Er zijn verschillende landen die hun wetten hebben aangepast op bijvoorbeeld discriminatie van minderheden of waar mensen bescherming van de politie krijgen. Amnesty heeft gelobbyd tegen de wapenhandel en het resultaat is een internationaal wapenhandelsakkoord. Amnesty heeft actie gevoerd al in 1972 voor een internationaal verdrag tegen martelen dat uiteindelijk via de VN in 1984 er kwam en dat nu al door 159 landen is getekend. Heel veel mensen zijn vrijgelaten na acties van Amnesty, via snelle acties met heel veel berichtgeving of via langdurige brievencampagnes.”

Waarom blijft het belangrijk om Amnesty International te blijven steunen?

“De wereld om ons heen wordt er niet veel beter op, ondanks alle successen die Amnesty heeft behaald is er nog zoveel vreselijk veel te doen. De kracht van Amnesty is dat je met veel mensen een vuist tegen onrecht kunt maken. En alles gebaseerd op onderzoek waardoor we zeker weten dat de schendingen ook echt hebben plaatsgevonden. Samen staan we echt sterk! En het kost ons niet veel tijd. Wat voor moeite is het nu om een brief te sturen of ene petitie te ondertekenen? Of om via de e-mail mee te doen met een spoedactie, waardoor je met een klik al klaar bent?”

Wat zou je tenslotte tot de Rijswijkers willen zeggen?
“Ik weet dat er veel mensen in Rijswijk zijn die de mensenrechten en ook Amnesty een warm hart toedragen, wat zou het mooi zijn als we als Amnesty ook actiever zouden kunnen worden in Rijswijk. Soms lijkt ons werk een druppel op een gloeiende plaat, maar als niemand wat doet gebeurt er ook niets. Samen kun je meer bereiken dan je denkt! Als mensen een beetje informatie willen wat er hier in de buurt gebeurd dan kan dat via WhatsAmnesty waarbij je ongeveer twee keer per week iets van onze groep hoort. Opgeven voor Whatsamnesty Leidschendam-Voorburg via sms WHATSAMNESTY AAN: +316 83 58 96 77”