777 miljoen euro naar gemeenten en provincies

31 August 2020, 16:05 uur
Algemeen
mainImage
Erwin Loenen

Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen van het kabinet 777 miljoen euro extra om de door de coronacrisis misgelopen inkomsten en extra gemaakte kosten te compenseren. Dit bedrag komt bovenop het eerste steunpakket van 566 miljoen euro, dat eind mei werd afgesproken. Samen met nog enkele andere maatregelen, komt de totale steun voor de lagere overheden dan uit op ruim 1,5 miljard euro in 2020.

De verdeling van het geld wordt volgens een woordvoerster van de Vereniging van Gemeenten VNG eind september in de zogeheten septembercirculaire door het ministerie van Binnenlandse Zaken naar buiten gebracht. Naar verwachting zal het geld dan vanaf oktober bij gemeenten komen, een leuke binnenkomer voor de beoogd nieuwe Haagse wethouder van Financiën, Anne Mulder.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) hebben de nieuwe steunmaatregelen maandag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Met de steun kunnen lokale en regionale overheden hun dienstverlening op peil houden. Zo hebben gemeenten veel minder geld binnengehaald door het wegvallen van onder meer de toeristenbelasting en parkeergelden, terwijl deze verwachte inkomsten wel in de begroting waren opgenomen.

Ollongren zegt dat de mede-overheden zich vanaf het begin hebben ingespannen om de gevolgen van de impact van corona te bestrijden. "Ik ben blij dat we onze mede-overheden kunnen bijstaan. Het is belangrijk dat iedereen kan blijven rekenen op goede dienstverlening, van zorg tot openbaar vervoer, van begeleiding naar werk en toezicht en handhaving, tot het in stand houden van sport en culturele voorzieningen."

Eind dit jaar volgt nog de definitieve afrekening van de meerkosten en inhaalzorg jeugd en Wet maatschappelijke ondersteuning. Eveneens wordt eind dit jaar gekeken of er mogelijk nog compensatie nodig is van niet gedekte uitgaven voor sport. Begin volgend jaar zal de afrekening plaatsvinden van de inkomstenderving (zoals toeristenbelasting en parkeergelden). 

 


Door: ANP