Pilot: fosfaat uit het water te halen in Rijswijk

2 July 2020, 16:23 uur
Algemeen
mainImage

Zwemmers en hengelsporters hebben een hekel aan blauwalg. Het ziet er vies uit en je kunt er ziek van worden. Door water van de bodem naar boven te pompen en tegelijk het fosfaat te verwijderen, verbetert de waterkwaliteit. Hopelijk ontstaan daardoor minder vaak problemen met blauwalg. De pilot in zwemplas de Put Te Werve in Rijswijk duurt 2 jaar.

De Algemene Waterschapspartij is blij met dit praktische initiatief om de water-kwaliteit te verbeteren. Elders, bijv. in de Toolenburgerplas in de gemeente Haarlem-mermeer, zijn ook goede resultaten behaald met het rondpompen van diep water. En het toepassen van ijzerzout is mogelijk ook een oplossing om schoon water in te laten in de Delftse Hout?

Blauwalg
Zoals zoveel zwemplassen in Nederland heeft ook zwemplas Put te Werve in Rijswijk ’s zomers veel last van blauwalgen. Sommige soorten blauwalg zijn giftig en als je per ongeluk water met veel blauwalgen doorslikt, kun je buikpijn krijgen. Bij warm weer en ruime aanwezigheid van voedingsstoffen in het water, groeien de blauwalgen snel en komen er heel snel heel veel blauwalgen. Precies op het moment dus dat mensen willen zwemmen!

Hoe werkt de proef ?
Er liggen twee pontons in zwemplas De Put te Werve. Aan elke ponton hangt een bigbag met ijzerzand, een product dat overblijft na de drinkwaterzuivering van grondwater. IJzerzand wordt veel gebruikt in de waterzuivering om fosfaten te verwijderen. In de zak zit een pomp die water van de bodem van de plas aanzuigt. De fosfaten binden zich aan het ijzerzand, en het schone water stroomt er via een fonteintje uit. Zo ontstaat er ook meteen circulatie in het water.
De hengelsportvereniging Club Te Werve en zwemvereniging RZV ‘de Put’ gaan de komende twee jaar elke maand monsters nemen van het water bij de ingang van de pomp, van het water uit het fonteintje en van het water in de plas, om te zien of het water fosfaten verliest en of dit merkbaar is in de plas. De Algemene Waterschaps-partij pleit al heel lang voor meer samenwerking met verenigingen en organisaties met een eigen belang bij een goede waterkwaliteit.

Wat gaan zwemmers en hengelaars ervan merken?
Het gaat om nu nog om een pilot, om te kijken of de techniek ook echt werkt. De pilot is natuurlijk veel te klein om de hele zwemplas vrij te krijgen van fosfaat. Maar als blijkt dat deze methode werkt in de strijd tegen blauwalgen, dan komen er zeker meer bigbags met ijzerzand.
Tijdens deze twee jaar durende proef kan er gewoon gebruik gemaakt worden van de plas. Het is niet toegestaan om op de pontons te klimmen. De zwemvereniging en de hengelsportvereniging zullen hierop gaan letten.

Meer informatie op: https://www.algemenewaterschapspartij.nl/nieuws/blauwalgen/