René Marquard is een sportliefhebber pur sang. Hij hoorde dat tot en met zondag 8 maart de week van het sportplezier bezig is. Des te meer reden voor hem om eens met de organisatoren te spreken.
Waarom en wanneer is de website 'Sportplezier' in het leven geroepen?
Marij Taoufik - van Tienen: “In 2017 is het platform Sportplezier van start gegaan, daarvoor heette het TVsportplezier. Aangezien we vooral met de site en facebook bezig waren vonden we dat TV niet helemaal paste bij het platform. Het platform was gestart omdat we vanuit het landelijke programma Veilig Sportklimaat dat vanuit NOC*NSF, Ministerie van VWS en meerdere sportbonden was gestart in 2012 vonden dat we de doelgroep ouders te weinig wisten te bereiken. Door een laagdrempelig platform te hebben met een site en facebook wilden we deze doelgroep en later ook de andere doelgroepen (trainers, coaches, bestuurders, arbitrage) op een leuke stimulerende manier bereiken. Met als doel het belang van sportplezier te benadrukken; zonder plezier geen sport!”
De sportbonden en NOC-NSF werken in opdracht van het Ministerie van VWS aan het actieplan 'Naar een Veiliger Sportklimaat'. Mogen we hieruit concluderen dat er misstanden zijn in de sport, die ten koste gaan van het sportplezier.
“Ondertussen is het programma VSK overgegaan in het lokale sportakkoord in 2019, het is tijd om van landelijk naar lokaal te gaan. Maar inderdaad het VSK programma is tot leven gekomen in 2012 nadat grensrechter Nieuwenhuizen was overleden. Voor het VSK programma waren NOC*NSF, KNVB, KNHB, KNKV en VWS al wel begonnen vanaf 2009 met het programma Samen voor Sportiviteit en Respect, maar met het VSK programma kwam het in een sneltreinvaart. “
Hoe kunnen we de verenigingsbestuurders odersteunen en ervoor zorgen dat ook deze groep met plezier zijn of haar taken uit kan voeren?
“Door zoveel mogelijk voorbeelden te geven via het platform en daaraan vervolgacties koppelen zoals cursussen (online en offline), workshops, webinars etc. om te laten zien wat een bestuurder kan doen om het voor iedereen een veiligere omgeving te maken voor iedereen. Dit hoeft een bestuurder natuurlijk niet allemaal zelf te doen, dat willen we ook laten zien en weten middels het platform etc.”
Een veelgehoorde klacht bij verenigingen is het feit dat niet alle ouders zich blijkbaar kunnen gedragen langs de lijn en de (club) scheidsrechter vaak het mikpunt is van scheldpartijen en ga zo maar door. Hoe moeten bestuurders hiermee omgaan?
“Een bestuurder kan dit niet alleen. We zijn allemaal verantwoordelijk voor het gedrag langs de lijn. Elkaar durven aanspreken is hierbij het belangrijkste en meteen het moeilijkste. Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Iedereen vervult een rol hierin en een bestuurder kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er vanuit de verenigingen ‘regels’ worden uitgedragen waar iedereen zich aan moet houden. Door deze regels zichtbaar en kenbaar te maken binnen en rondom de vereniging kunnen anderen zoals ouders, scheidsrechters, coaches etc. hiernaar verwijzen en anderen aanspreken die zich niet respectvol gedragen. Daarnaast is een bestuurder verantwoordelijk om op te treden als het mis gaat. Preventief beleid is heel belangrijk maar uiteindelijk moeten er ook duidelijke maatregelen zijn voor als iemand zich niet goed gedraagt op en rond de vereniging. Een bestuurder is daarnaast ook het aanspreekpunt van de vereniging en dus moet een bestuurder ten alle tijden het goede voorbeeld geven en leden en gasten ondersteunen als er dingen gebeuren op een club die niet gewenst zijn. Er zijn nog tal van andere dingen die ik hier kan noemen, maar laat ik het hier bij houden.”
Wat zou u de Rijswijkse sportverenigingen als steuntje in de rug willen adviseren? (zoals volgen van cursussen enz)
“Het allerbelangrijkste is dat je altijd sportplezier voorop moet stellen, voor jezelf en voor elkaar! Zorg er dan ook voor dat je als bestuurder niet alles zelf gaat doen, doe het samen met de hele vereniging, betrek leden door te vragen, je zult zien dat er meer mensen zijn die willen helpen! De 4 inzichten voor bestuurders zijn hier een goede start voor.”
Kijk op https://sportplezier.nl/4inzichten-bestuurders. Back2Basics heeft ook hele goede workshops en informatie voor bestuurders, kijk maar op https://www.back2basics.nl.