Rijswijker Jaap Nieuwmans ontving zaterdag de Henny van der Horst–van Roon Award 2017, een door de politieke beweging Wij. Rijswijk ingevoerde nieuwe prijs om actieve Rijswijkse ouderen in het zonnetje te zetten. De 95-jarige was volgens zijn familie ‘helemaal overdonderd, maar hij vond het geweldig’. De vrijwilliger bij Archief Beeldbank in het Museum Rijswijk mag zich een jaar lang ‘actiefste oudere van Rijswijk’ noemen.

Rijswijkers konden de afgelopen weken actieve ouderen nomineren en vervolgens stemmen. Er werden ruim 1500 stemmen uitgebracht op 15 genomineerden. Jaap Nieuwmans ontving maar liefst 536 stemmen en was daarmee een duidelijke winnaar. “Opa vond het geweldig en een enorme eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen”, vertelde zijn kleindochter Vera tegen het Rijswijks Dagblad. “Hij was zo ontzettend blij!”

Ook de andere genomineerden werden in het zonnetje gezet. Jeffrey Karremans van de jongerentak van Wij. zei bij de uitreiking: “Alle genomineerden zijn winnaars en schoolvoorbeelden van actieve Rijswijkers. De winnaar krijgt net een beetje extra aandacht, maar het zijn stuk voor stuk kanjers! “Alle genomineerden ontvingen dus ook een medaille en een bos bloemen.

Nieuwmans is al jaren bezig om zijn uitgebreide archief over Oud Rijswijk en de historie van ons oude centrum gedetailleerd vast te leggen. Hij is nog wekelijks actief als vrijwilliger bij Archief Beeldbank in het Museum Rijswijk.

De Henny van der Horst – van Roon Award is een initiatief van Wij. Rijswijk met als doel om ouderen actief te laten blijven in de maatschappij. Toen het 81-jarige raadslid Henny van der Horst- van Roon bekendmaakte dat zij ging stoppen als raadslid, heeft de jury besloten de trofee naar haar te vernoemen.

Beeld: Wij. jongeren