Rijswijks Dagblad | OM eist 9 maanden cel en rijontzegging tegen Poolse spookrijder

OM eist 9 maanden cel en rijontzegging tegen Poolse spookrijder

mainImage
OM eist 9 maanden cel en rijontzegging tegen Poolse spookrijder

Op zaterdag 13 mei 2017 eindigde een 17 kilometer lange spookrit van Adam K. op de verbindingsweg van de A12 naar de A4 ter hoogte van Rijswijk met een harde knal. De 24-jarige Pool was met grote vaart op de auto van een 29-jarige Zoetermeerse hovenier geknald, die daarbij zwaar gewond raakte. Vandaag donderdag 29 maart 2018 eiste het Openbaar Ministerie in de Haagse rechtbank 9 maanden cel tegen K., waarvan 2 voorwaardelijk en een rijontzegging van twee jaar.

Bij de rechtszaak die donderdag diende, was de schuldvraag niet zo zeer aan de orde, want de Pool gaf deze toe: “Ik reed spook, ik botste en was onder invloed van drugs”, aldus het twitteraccount van politie- en justitieverslaggever Sander Knura. Twijfel was er wel over een pilletje amfetamine die K. had genomen. Kreeg hij die van zijn vriendin en zo ja wist hij dat het amfetamine was? De gedaagde ontkent dat hij dit wist. Feit is dat hij 'de kluts kwijt was', zich verzette en geweld gebruikte bij zijn aanhouding en probeerde te vluchten. “Ik weet niet wat me bezielde”, zei hij daar tijdens de zitting over. “Dit had nooit mogen gebeuren, ik heb enorm spijt.”

Met het slachtoffer gaat het bijna een jaar later goed, maar hij heeft nog steeds rug- en nekklachten en last van zijn been. Hij loopt ook nog bij de fysiotherapeut. De hovenier kon wekenlang niet werken, maar inmiddels werkt hij weer vijf uur per dag.

Alles overwegend kwam het OM tot de conclusie dat het ongeluk geen poging tot doodslag was en daarvoor vroeg Officier van Justitie dan ook vrijspraak. Het OM gelooft niet dat K. niet wist dat hij amfetamine in had genomen en eist voor spookrijden onder invloed 9 maanden cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Daarnaast een rijontzegging van en twee jaar. De advocaat van de verdachte was het op grote lijnen eens met Officier van Justitie en kon zich vinden in de strafeis. Wel vond zij dat er in juridische zin geen sprake was van roekeloos rijgedrag.

De uitspraak volgt op donderdag 12 april om 13.00 uur.

Een uitgebreider verslag van de rechtszaak tegen Adam K. kunt u lezen op het twitteraccount van Sander Knura.


Foto: Digitaal Dagblad