Rijswijks Dagblad | OM eist 8 jaar tegen hoofdverdachte die bejaarden oplichtte

OM eist 8 jaar tegen hoofdverdachte die bejaarden oplichtte

mainImage
OM eist 8 jaar tegen hoofdverdachte die bejaarden oplichtte

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet een 47-jarige Hagenaar 8 jaar de cel in. Dat werd donderdag duidelijk op de tweede dag van de rechtszaak tegen een drietal dat tientallen bejaarden uit onder meer Rijswijk en omringende gemeenten zou hebben opgelicht en bestolen. Twee medeverdachten uit Voorburg en Nieuwerkerk aan den IJssel hoorden 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen zich eisen.

De Hagenaar zou, door zich voor te doen als politieman of gemeentemedewerker, in de woningen van de oudere slachtoffers zijn binnengedrongen en daar contant geld, pinpassen en sieraden hebben gestolen. Volgens het OM heeft de 47-jarige Hagenaar zich schuldig gemaakt aan ten minste veertien van dit soort babbeltrucs. De medeverdachten, een 68-jarige Voorburger en een 72-jarige inwoner van Nieuwerkerk-aan-den-IJssel, zouden de Hagenaar hebben geholpen door hem te chaufferen. Ook gingen zij, volgens het OM, soms mee naar de deur en in enkele gevallen ook naar binnen.

Woensdag begon de rechtszaak tegen de drie verdachten. Geen van hen erkende zich schuldig te hebben gemaakt aan het ten laste gelegde maar onderling beschuldigden zij elkaar. Wel gaf een van de aangeklaagden gebruik hebben gemaakt van een gestolen pinpas.

In totaal zouden er zo’n dertig slachtoffers zijn. Onder hen een 83-jarige man uit Rijswijk, die in een rolstoel zit. Bij hem werd een iPad gestolen. Het oudste slachtoffer was 95.

De uitspraak is over twee weken.


Foto: Digitaal Dagblad