Officier justitie bespreekt Rijswijkse zaken

1 April 2019, 14:44 uur
112
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Linda Bregman, officier van justitie, nam de pers maandagmiddag mee in  een aantal ontwikkelingen en strafzaken die het afgelopen jaar zijn opgevallen. Hieronder enkele passages uit het betoog van de officier.

De politie gaf al aan dat het aantal misdrijven daalt. Vooral vermogensdelicten. Dit is een landelijke trend. “Een verklaring daarvoor is verbeterde preventie. Slimme technieken helpen de burger om zijn spullen beter te beschermen. Maar die slimme techniek heeft ook een keerzijde. Ook criminaliteit wordt technischer, en daarmee complexer om aan te pakken. Een voorbeeld daarvan is cybercriminaliteit, zoals bijvoorbeeld phising. Het is helaas een manier om snel veel slachtoffers te maken.”

Het Openbaar Ministerie is zeer alert op ondermijning en de aanpak ervan is een van de prioriteiten. Door bijvoorbeeld het witwassen van drugsgeld worden de normale verhoudingen in de economie aangetast. Criminelen krijgen langzaam een machtsposities in de bovenwereld. Die macht willen wij tegengaan. Het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente trekken daarin samen op als 1 overheid. Maar ook hierbij kunnen zij de oplettendheid van de burger heel goed gebruiken.

Waterboarding zaak

In eerdere persberichten heeft het Openbaar Ministerie al aangegeven dat de waterboardingzaak wel een script lijkt voor een gewelddadige actiefilm. “In februari 2017 werd een man thuis overvallen. Hij kreeg klappen, werd geschopt, kreeg elektrische schokken. En uiteindelijk kreeg hij een doek over zijn hoofd waar water op gegoten werd. Eind januari 2019 moesten twee verdachten op zitting verschijnen voor hun betrokkenheid. Van één van hen kon bewezen kon niet worden dat hij betrokken was, daarvoor is door het Openbaar Ministerie vrijspraak gevraagd. Tegen de andere verdachte is 7 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank is gekomen tot vrijspraak voor beide verdachten. Tegen dat vonnis is het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

En er waren meer heftige zaken in Rijswijk.

Straatrace

Deze zaak speelde zich in september 2017 af op een drukke straat (Generaal Spoorlaan). Tijdens een straatrace werd een 62-jarige fietser aangereden en die overleed ter plaatste. Het Openbaar Ministerie eiste in mei 2018 gevangenisstraffen van 9 en 7 maanden tegen een 20-jarige Hagenaar en een 19-jarige plaatsgenoot. De rechter veroordeelde beiden tot 9 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. De verdachten zijn tegen dit vonnis in beroep gegaan. De zitting van dat hoger beroep was in januari 2019. Het Gerechtshof in Den Haag heeft uitspraak gedaan en beiden opnieuw veroordeeld tot 9 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Een van de verdachten is in cassatie tegen deze beslissing. Dus die zaak is nog niet afgerond.

Overval Kruidvat

Ook was er een opvallende overval op de Kruidvat afgelopen zomer. Beelden zijn getoond in onder meer Team West. Te zien was hoe iemand eerst twintig minuten door de winkel liep. Gekleed in een muts, een jas en lange broek; tijdens een hittegolf. Uiteindelijk trekt hij bij de kassa een vuurwapen uit een plastic tasje en ontfutselt de buit bij een 17-jarige kassière. Een 16-jarige verdachte kon uiteindelijk worden aangehouden. Het lijkt erop dat hij snel geld wilde verdienen met de overval. Op 10 december heeft de kinderrechter de eis van de officier van justitie gevolgd en 270 dagen jeugddetentie opgelegd, waarvan 120 voorwaardelijk. Ook is een gedrag beïnvloedende maatregel voor de duur van 12 maanden opgelegd. Wat gezien de leeftijd van de verdachte van groot belang is.

Tot slot een nog lopende zaak.

Cafébaas Maassluis vermoord in Rijswijk

Op 13 maart 2018 was er de moord op de heer Boel (52 jaar). Ook wel bekend als de cafébaas uit Maassluis. Voor deze zaak zit een 47-jarige man vast. De ex-schoonzoon van het slachtoffer. Komende donderdag is er nog een pro-formazitting en op 16 april staat deze zaak inhoudelijk gepland bij de rechtbank. De verwachting is dat op zitting de focus vooral zal liggen op de doodsoorzaak. Die stond namelijk niet honderd procent vast. Er is letsel aan de hals vastgesteld, maar ook hartritmestoornissen. De patholoog heeft de afgelopen periode aanvullende vragen hierover beantwoord en die zullen op zitting aan de orde komen.